کشمش ارومیه
قدیمترها به خانهی پدربزرگها و مادربزرگها که میرفتیم همیشه یک ظرف نخود و کشمش ارومیه رای پذیرایی وجود داشت. گاهی اوقات هم مادربزرگها دست توی جیبشان میکردند و یک مشت نخود و کشمش خوشمزه به دست بچهها میدادند. اصلا چه لذتی بالاتر از خوردن کشمشهای مادربزرگ وجود داشت؟ یک خوردنی فوقالعاده سالم و خوشمزه که خواص فراوانی برای سلامتی به همراه دارد.
انگورهای تازه، مدت زمان کمی مهمان خانههای ما هستند اما با خشک کردن آنها و تهیهی کشمش از انواع انگور میتوان تمام سال به آنها دسترسی داشت. به ویژه کشمش برای فصل زمستان میانوعدهای بسیار سالم و مقوی است. با اطلاع از خواص و فواید کشمش برای سلامتی متوجه خواهید شد که این خوراکی کوچک و خوشمزه جایگزین خوبی برای بسیاری از اسنکها است.
کشمش ایران
همانطور که میدانید کشمش ایران از خشک کردن انگور به دست میآید. فرآیند خشک شدن دانههای انگور باعث افزایش میزان مواد مغذی و قندهای موجود در آن میشود و به این ترتیب کشمش از نظر مواد مغذی و کالری بسیار غنیتر از انگور است. کشمش یکی از خوردنیهایی است که از خاورمیانه سرچشمه گرفته و سپس به اروپا منتقل شده است. از نظر تاریخی کشمش به عنوان ارز رایج و پاداش در رویدادهای ورزشی و برای درمان بیماریهایی مانند مسمومیت غذایی مورد استفاده قرار میگرفته است. امروزه کشمش در اکثر فروشگاهها موجود است و به خاطر تنوع انگورها و نوع خشک کردن آنها در رنگها و اندازههای مختلفی وجود دارد. از انواع مختلف کشمش میتوان به موارد زیر اشاره کرد: کشمش طلایی یا تیزابی، کشمش آفتاب خشک یا کشمش پلویی، مویز.
یکی از انواع کشمش که حتما در آجیلهای مخلوط دیدهاید، کشمش تیزابی است؛ کشمشهای زرد و جذاب که با رنگ طلایی خود جذابیت خاصی به ظرف آجیل میدهند. تیزاب نوعی اسید است که باعث سرعت بخشیدن به روند خشک شدن انگورها میشود و البته به عنوان یک مادهی نگهدارنده از خراب شدن کشمشها نیز جلوگیری میکند. اگرچه خواص کشمش تیزابی غیرقابل انکار است اما با این حال به خاطر وجود مواد شیمیایی بهتر است در مصرف آن زیادهروی نشود.
کشمش پلو
یکی از روشهای سنتی خشک کردن انگور، آفتاب خشک کردن انگورها است. انگورهای بیدانه در معرض نور خورشید خشک شده و به رنگ قهوهای یا زرد تیره درمیآیند. کشمش آفتاب خشک که به کشمش پلو نیز شناخته میشود از خواص بسیار زیادی برخوردار است و از محبوبترین انواع کشمشها محسوب میشود. در بعضی موارد نیز انگورها در سایه خشک میشوند و در این موارد رنگ آنها متمایل به سبز است. برای تهیهی کشمش سایه خشک یا کشمش سبز معمولا از انگورهای عسگری استفاده میشود.
مویز کشمشی است که انگور شاهانی یا انگور سیاه مجلسی تهیه میشود. این نوع کشمش دارای هسته است و قند بالاتری نسبت به کشمشهای معمولی دارد. گوشتی بودن مویز نسبت به سایر کشمشها و طعم و خواص مویز برای سلامتی، مویز را خشکباری بسیار پرطرفدار ساخته است.