کشمش ارومیه
در سالیان دور برای خشک کردن انگور آن را در زیر زمین ها خانه آویزان می کردند تا تبدیل به کشمش ارومیه شود که این روش یک روش سنتی و عالی برای خشک کردن کشمش به حساب می آمد در این روش که بسیار مفید بود و ارزش غذایی کشمش تحت هیچ شرایطی از بین نمی رفت رطوبت موجود در انگور از 80 درصد را به 20 در صد می رساندند. امروزه مردم سعی دارند زودتر کشمش را خشک کنند تا آن را زودتر به فروش برسانند به همین دلیل از تیزاب برای زودتر خشک کردن استفاده کرده اند که همین امر باعث شده تیزاب همراه با خود بیماری های زیادی را به وجود بیاورد توصیه شرکت فرتاک همواره این بوده که کشمش را به روش سنتی و قدیمی یعنی همان خشک کردن در جلوی آفتاب بدون مواد افزودنی است.روش های دیگر نیز برای تولید کشمش وجود دارد که از میان آنها می توان به کشمش آفتابی، کشمش سایه آفتاب و کشمش طلایی اشاره کرد که هر یک از این روش ها باعث می شود، کشمش با رنگ و ظاهری متفاوت تولید شود. در اینجا قصد داریم به روش تولید کشمش تیزابی با استفاده از تیزاب کشمش، فواید و معایب آن بپردازیم.
کشمش ایران
بهتر است از انواع کشمش ایران سایه خشک که سبز رنگ هستند به عنوان کشمش پلویی استفاده نشود. این نوع کشمش ارزش تغذیهای بالایی دارد اما طعم و بافت آن برای پخت و پز مناسب نیست. همچنین بهتر است از کشمشهای تیزابی کمتر استفاده شود. زیرا ماده تیزاب کیفیت کشمش را کاهش میدهد و عطر و طعم آن را تغییر میدهد. اگر از مقدار زیاد تیزاب استفاده شود منجر به بروز سرطان میشود.
تشخیص انواع کشمش تیزابی آسان بوده و به دلیل روغن کشمشی که در آن استفاده شده است سطح کشمشهای تیزابی براق و کمی چرب است. در مصرف کشمشهای زرد نیز بهتر است زیاده روی نشود زیرا گوگردی که برای دودی کردن این نوع کشمش مورد استفاده قرار گرفته است میتواند به کلیهها آسیب وارد کند.
کشمش پلو
همان طور که اشاره شد کشمش پلو از انواع مختلف انگور و با روشهای مختلفی تولید میشود. کشمشهای تولید شده نیز هر یک کاربرد متفاوتی دارند. از کشمش سبز به صورت خشکبار در آجیل و از کشمشهای سیاه یا قهوهای در طبخ غذا در آشپزی استفاده میشود. به طور مثال کشمش پلویی در غذاهای مختلفی مانند کیک، شیرینی، انواع دسرها، سالاد، کوفته، آب دوغ، عدس پلو و غیره استفاده میشود. کشمش پلویی از نوع کشمشهای سیاه یا قهوهای است. کشمش مویز هم که از کشمشهای سیاه است که به صورت خشکبار در آجیل مصرف میشود.
کشمش پلویی مرغوب کشمشی است که از خشک کردن انگورهای بی دانه به دست آمده باشد. همچنین در میان روشهای آفتاب خشک، سایه خشک و تیزابی به بهترین روش خشک شده باشد. معمولاً از کشمش آفتاب خشک به عنوان کشمش پلویی استفاده میشود. رنگ آن سرختر از نمونههای دیگر است. همچنین کیفیت و طعم بیشتری نسبت به انواع دیگر کشمش دارد.