لباس کردی دخترانه
تمام مواردی که برای لباس مجلسی کردی خانم ها و آقایون شرح دادیم به صورت بچه گانه هم وجود دارد و این لباس کردی دخترانه یا پسرانه هم به صورت مخصوص روپوش، سرپوش، پای افزار می باشد که در شهرهای محلی کردی در زمانهایی که جشنهایی برگزار میشود. حتی در جشنها و مراسمات مهد کودک آنها اینگونه لباسها را به تن می کنند و برای لباسهای کردی بچه گانه هم طرحها و انواع مختلفی به کار می رود و مدلهای زیادی دارند که طبق سلیقه می توان یکی از آن لباسها را برای مراسم و در هر محیطی انتخاب و استفاده کرد.
شاید برایتان سوال باشد که قدمت این لباسها به چه زمانی برمی گردد. در پاسخ این سوال باید بگویم که این لباسها به زمانی که این شهر به وجود آمد و مردمان این شهر وجود داشتند این لباسها هم شکل گرفته شد و یکی از فرهنگها و سنتهای آنها که از گذشتگان برای آنها مانده است لباسهای محلی آنها می باشد که بسیار هم برای آنها مهم بوده است.
لباس بلوچی زاهدانی
نقش و نگار لباس بلوچی زاهدانی نماد چیست؟ آداب و رسوم و اسطوره ها، در تعیین این نقش ها بر روی لباس بلوچی زنانه چابهاری موثر هستند. به گونه ای که هر نقش نشان گر یک عقیده یا نمادی از رویا پردازی یک هنرمند با ذوق، نشات گرفته است.
پر طرفدار ترین نقش در این لباس های جذاب، نقش کیهانی می باشد، که سوزن دوزی خاص و چشم نوازی دارد. هر کدام از خط های روی این لباس ها بیان گر یک سمبل است، مانند خط های زیگزاگ که نشان دهنده ی آب روان است، یا خطوط راست که به معنای هم بستگی بین اقوام این دیار می باشد. نقوش حیوانی از محبوبیت کمتری نسبت به سایر نقش های روی لباس آن ها برخوردار است.
لباس کردی زنانه سنندج
شاید با خود فکر کنید که تنها در سرزمین کردنشین لباس کردی زنانه سنندج خرید می شود اما چنین نیست و دیگر اقوام ایرانی نیز این مدل لباس را بسیار خرید می کنند، زیرا در یک قسمت از عروسیهای خود که می خواهند رقص کردی را اجرا کنند این مدل را بر تن میکنند تا علاوه بر زیبایی رقصی متناسب تر و زیباتر را نیز داشته باشند. یک بخش دیگر از لباس کردی سورانی یا لفکه سورانی می باشد که رنگ آن سفید بوده و شبیه به ساعد بند یا پا بند می باشد و آن را در انتهای آستین و با زبانی مثلثی شکل به شکل فراخ و بلند می دوزند.
اصولاً در مهمانیها و مجالس رقص محلی کردی از لفکی و سورانی بسیار زیاد استفاده می شود که لباس مجلسی است اما در حالت عادی آن به صورت باز بر روی آستین بسته می شود و در مواقع اضطراری مثلاً در موقع جنگ دو سر آن را به هم گره می زنند تا محکم بشود. علت این بخش از لباس کردی سهولت در بالا بردن آستینها بخصوص در مواقع شستشوی دست و صورت می باشد.